سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اگزما - بیماری اگزما

اگزما پوستی (درماتیت): انواع، علائم و درمان

اگر عامل مولد استرس کوتاه‌مدت باشد ممکن است بتوان بدون انجام درمان خاصی آن را رها کرد مثلا در دانش‌آموزی که در اثر امتحانات خود دچار عود جوش صورت می‌شود درصورتی‌که استرس ندیده گرفته شود ممکن است مشکل عمده‌ای ایجاد نشود اما اگر عامل مولد استرس مزمن و مداوم باشد مثل بیماری پوستی که باعث اشکال در ازدواج کردن بیمار یا استخدام شدن او بشود در این صورت باید قطعاً با مشاوره روانپزشک در درمان استرس بیمار علاوه بر بیماری پوستی وی تمرکز کرد. اگر ظاهر یک بیماری پوستی باعث ناراحتی بیمار باشد می‌تواند باعث بروز افسردگی شود در این شرایط به‌خصوص در مورد بیماری‌های مزمن پوستی، تکنیک‌های بهتر کردن اعتمادبه‌نفس بیمار می‌تواند کمک‌کننده باشد رفتاردرمانی شناختی می‌تواند باعث تغییر واکنش افراد به بیماری‌ها شود.

در مطالعه‌ای که در دانشگاه میامی انجام شد ثابت شده است که در کودکان مبتلابه اگزما و حساسیت سرشتی (درماتیت آتوپی) پوست ماساژ درمانی کودکان، علاوه بر آنکه اخلاق و عملکرد رفتاری کودک را بهتر می‌کند بر کلیه جنبه‌های بیماری پوستی او مثل قرمزی و خارش هم اثرات بهبودی بخش دارد. اگزما خود باعث اضطراب می‌شود اشاره کردیم که اضطراب باعث می‌شود شما به اثرات اگزما توجه بیشتری داشته باشید، متأسفانه یکی از اثرات آن این است که گاهی اوقات شما با تمرکز بر اگزما دچار استرس و اضطراب بیشتری می‌شوید، به‌ویژه مواقعی که در محیط‌های اجتماعی قرار دارید. از روش‌های تغییر رفتار هم می‌توان در درمان بیماران مبتلابه بیماری‌های پوستی مرتبط با استرس کمک گرفت از این روش مثلا در افرادی که عادت به دستکاری مکرر جوش‌های صورت خود و ایجاد زخم بر روی جوش‌ها دارند می‌توان استفاده کرد.

اگزما وریدی ظهور پلاک‌های تحریک‌پذیر، قرمز، برآمده و دلمه دار – ظهور پلاک‌های خشک، شیاردار و پوسته پوسته بر روی یک یا هر دو پا به دلیل رسوب هموسیدرین رنگ ماکولا نارنجی متمایل به قهوه‌ای خواهد شد. نشان داده شده که درمان‌هایی مانند یوگا و مدیتیشن که باعث آرامش بخشی به بیمار می‌شود در بیمارانی در معرض خطر بالای وقوع سرطان پوست هستند موفق شده است که دوره زمانی فاقد سرطان بودن را طولانی‌تر کند. پزشکان متخصص پوست باید متوجه باشند که درصورتی‌که علی‌رغم درمان بیماری‌های پوستی مرتبط با استرس باز هم بیمار مقاوم به درمان بود همیشه به‌احتمال دخالت استرس در مقاومت بیمار به درمان توجه نمایند.

 

درمان اگزما

برای درمان اگزما معمولاً چندین راه وجود دارد که فوق تخصص آلرژی بسته به علائم شما می تواند هر کدام را تجویز نماید: -پمادها و کرمهای نرم کننده(Emolient): اصلی ترین جز درمان استفاده از پمادهای نرم کننده می باشد. • استفاده اصولی از داورهای کورتیکواستروئید زمانیکه درمان های موضعی بهبود مطلوبی در عوارض ناشی از اگزما حاصل نکند، درمان های اصولی با کورتیکواستروئید توسط پزشک فوق تخصص آلرژی تجویز می شود. افرادی که به اگزما مبتلا می باشند، در دوره ای از زندگی خود با بدتر شدن و یا برانگیختگی عوارض ناشی از اگزما رو به رو شده و در دوره ای دیگر ممکن است به طور کلی این عوارض از بین بروند.

شاید برای شناخت بیش تر اگزما لازم باشد تا حقایق ذیل را در مورد این بیماری بدانید: • برخی از مواد غذایی همانند خشک بار و شیر ممکن است موجب تشدید علائم اگزما شوند. • پماد و کرم های موضعی کورتیکواستروئید: این پمادها نوعی از داروهای ضد التهاب هستند و برای درمان و مدیریت عوارض جانبی اگزما استفاده می شوند. • استفاده از آنتی بیوتیک: زمانیکه پوست بر اثر اگزما به عفونت باکتریایی دچار گردد، ممکن است پزشک فوق تخصص آلرژی آنتی بیوتیک تجویز نماید. • داروهای ضد ویروسی و ضد قارچی: زمانیکه عفونت قارچی و یا عفونت ویروسی شما را تهدید نماید، این داروها تجویز می شود. با گذشت زمان موارد ذیل قابل پیش بینی خواهند بود: • اگزما می تواند متورم شده و موجب ایجاد ناهمواری بر روی پوست شود.

• علائم اگزما می توانند بسته به سن فرد متفاوت باشند ولی عموماً اگزما موجب خارش و فلس فلس شدن پوست می شود. • داورهای موضعی مهارکننده کالسینورین این داروها می توانند فعالیت سیستم ایمنی بدن شما را کنترل نمایند. اگزما عارضه ای است که در آن قسمتی از پوست فرد دچار خارش، قرمزی، پوسته پوسته شدن و ناهمواری می شود. • داروهای آنتی هیستامین: این داروها ممکن است احساس خواب آلودگی و خستگی را در شما افزایش دهند. • این عوارض پوستی همچنین بر روی گردن، مچ دست، قزک پا و در میانه های پا نیز قابل رویت می باشند. • ضایعات روی گونه و روی پوست سر • جوش هایی که معمولاً به صورت حباب هایی حاوی مایع هستند.

 

درمان اگزمای سرشتی یا درماتیت آتوپیک

در این مقاله می‌خواهیم بررسی کنیم که با چه اقداماتی می‌توانیم از شدت پیدا کردن دوره‌ای بیماری اگزمای سرشتی که اصطلاحاً به آن Flare می‌گویند جلوگیری کنیم، و در صورت تشدید بیماری، چه اقداماتی مفید واقع می‌شود. بنابراین بیماران اگزمای آتوپیک باید دستورات لازم برای پوست خشک شامل استفاده از صابون ملایم، استحمام به مدت کوتاه با آب ولرم و استفاده مکرر از لوسیون‌های مرطوب کننده را دائماً رعایت کنند. این افراد باید از نگهداری گل و گیاه و حیوانات خانگی خودداری کنند و با استفاده از توصیه‌های بالا از خشک شدن پوستشان جلوگیری نمایند تا بیماری وارد مرحله شدید نشود.

اصولاً بیماران مبتلا به اگزمای سرشتی، پوست خشک دارند که در بعضی شرایط مثل آب و هوای سرد و خشک بدتر می‌شود و نهایتاً باعث تشدید بیماری می‌گردد. در صورت تشدید بیماری، باید ضمن رعایت این نکات حتماً به متخصص پوست مراجعه شود تا با درمان‌های داروئی تشدید یا Flare بیماری کنترل شود. بنابراین توصیه می‌شود این بیماران از گرد و غبار و اشیایی که ممکن است گرد و غبار را در خود نگه دارند مثل بالش پر، دوری کنند. اولین نکته‌ای که باید راجع به پیشگیری از این بیماری پوستی بدانیم، آن است که گرد و غبار باعث تشدید این بیماری می‌شود. علائم این بیماری در سنین مختلف را شناختیم و عوامل تشدید کننده بیماری و نقش رژیم غذایی در اگزمای سرشتی را بررسی کردیم.

پس به طور خلاصه بیماران مبتلا به اگزمای سرشتی باید از گرد و غبار دوری کنند و محیط خود را دائماً تمیز نگه دارند. توصیه دیگر متخصصین پوست این است که هر روز اتاق کودکان مبتلا به اگزما، با جاروبرقی تمیز شود. اگر پوست این بیماران دائماً مرطوب نگه داشته شود احتمال تشدید بیماری بسیار کم می‌شود. نگهداری گل و گیاه و حیوانات خانگی در محل زندگی باعث تشدید بیماری این افراد می‌شود. استفاده از دستگاه بخور در محل کار و زندگی هم به حفظ رطوبت این افراد کمک می‌کند. دود سیگار هم برای اغلب این بیماران حساسیت زا است و باید از آن دوری شود. مواد آرایشی، عطرها و اسپری‌ها هم اگزمای آتوپیک را بدتر می‌کنند.

 

آشنایی با انواع اگزمای پوست و راهکارهای درمانی آن

درماتیت عصبی یکی از انواع اگزما است که در واقع خود شما به دست خودتان آن را ایجاد خواهید کرد! زمانی که شما لباس تنگی را می‌پوشید یا در شستشوی قسمت‌های مختلف پوست دقت کافی را به کار نمی‌گیرید؛ در این قسمت‌ها احساس خارش خواهید کرد. برای مثال باید بگویید که با خوردن چه غذاهایی به این خارش غیرمنتظره مبتلا شده‌اید؟ آیا در معرض مواد شیمیایی و یا شوینده‌ها بوده‌اید؟ اگر یک فرد مضطرب و به قولی استرسی هستید؛ حتما این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. پسوریازیس یک بیماری پوستی بسیار جدی است که تشخیص به‌موقع آن می‌تواند در کنترل بیماری نقش موثری داشته باشد؛ بنابراین باید دقت کنید که آن را سرسری نگیرید و برای تشخیص اگزما از این بیماری پوستی، به پزشک مراجعه کنید.

اگر قصد استفاده از این ژل را داشتید حتما اول آن را در یک قسمت از بدن تست کنید و اگر بدن شما واکنشی نشان نداد از آن برای کل بدن استفاده کنید؛ زیرا ژل آلوئه ورا ممکن است در برخی از افراد ایجاد حساسیت کند. اگزما پوستی یکی از جدی‌ترین مشکلاتی است که ممکن است در سنین مختلف پوست ما را به خود درگیر کند؛ تا انتها با ما همراه شوید تا همه اطلاعات لازم را درباره این عارضه پوستی در اختیار شما قرار دهیم. علاوه بر روش‌های دارویی که پزشکان برای درمان اگزما پیشنهاد می‌دهند؛ می‌توانید از برخی از درمان‌های خانگی هم برای کاهش شدت این بیماری یا حتی از بین بردن کامل آن استفاده کنید.

شما می‌توانید برای ماساژ پوستی از یک ماساژور خوب کمک بخواهید که این کار را با استفاده از روغن‌های طبیعی و یا روغن‌هایی که پزشک برای شما تجویز کرده است؛ انجام می‌دهد. اگزما یک بیماری پوستی و قابل مشاهده است؛ به همین دلیل عموما پزشکان با نگاه کردن به سطحی که دچار اگزما شده و با پرسیدن شرح‌حال بیمار می‌توانند آن را تشخیص دهند. البته باید دقت کنید که معمولا روغن این گل را برای درمان اگزما مناسب نمی‌دانند؛ ولی استفاده از کرم آن باعث رفع خارش در پوست و برطرف کردن التهابات پوستی می‌شود. علاوه بر این داروها، از روش‌های خاصی هم برای کاهش التهاب ناشی از اگزما و برطرف کردن اثرات آن استفاده می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:.

 

اگزما پوستی چیست؟ بررسی عوامل و درمان انواع اگزما

همان‌طور که گفته شد مواد غذایی یکی از عوامل تشدید اگزما هستند و باید مصرف این مواد برای افرادی که مستعد اگزما هستند کنترل شود؛ پس چه‌بهتر که برای داشتن یک رژیم غذایی سالم و بدون دردسر به یک مشاور مراجعه کرده تا از رژیم‌های غذایی درست و اصولی بهره‌مند شوید.

همیشه این سؤال مطرح می‌شود که آیا اگزما واگیردار است؟ باید گفت خیر اگزما واگیردار و مسری نیست، اما بیماری پوستی می‌تواند به‌راحتی آلوده شود – چه از پوست خشک که خیلی راحت ترک می‌خورد و چه از خارش پوست که فرد خراشیده می‌شود تا زمانی که خونریزی کند.

 اگر اعتقاددارید که به عفونت پوستی مبتلا شده‌اید، بنابراین دچار عارضه‌ای نمی‌شوید و آن را به شخص دیگری منتقل نمی‌کنید، مراجعه به درمان مهم است چراکه با دارو‌های خوراکی و یا موضعی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها یا آستروئیدها ممکن است درمان شوید.

 

اگزمای سرشتی یا درماتیت آتوپیک

اگزمای سرشتی یا اصطلاحاً اگزمای اتوپیک (Atopic eczema) یعنی علاوه بر وجود علائم اگزما در بیمار، همراهی با آلرژی هم وجود داشته باشد به این معنی که این بیماران اغلب حساسیت‌های فصلی، حساسیت به گروهی از گیاهان و به ندرت آسم هم دارند. البته این مطلب به معنی حذف کامل این مواد از رژیم غذایی کودک نیست بلکه برخی متخصصین توصیه می‌کنند، شیرخواران مبتلا به اگزمای سرشتی تا یک سالگی و همچنین مادران شیرده این کودکان از خوردن این غذاها پرهیز کنند. در مرحله سوم بیماری که در دوران بلوغ است، اغلب بیماران مبتلا به اگزمای دست می‌شوند ولی گاهی اوقات در مناطق دیگر مثل پشت پلک، آرنج و زانو هم ضایع دیده می‌شود.

بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد، خشکی هوا و سایش پوست با لباس، عفونت‌ها، استرس‌های عصبی و برخی از غذاها می‌توانند باعث تشدید بیماری شوند. بسیاری از والدین نگران باقی ماندن این ضایعات در صورت فرزندشان هستند ولی این والدین باید بدانند که 80% این شیرخواران تا سن 18 ماهگی بهبود می‌یابند. برای شناخت بهتر علائم اگزمای سرشتی به عنوان یکی از بیماری‌های پوستی، بهتر است بیماری را به 3 دوره سنی شیرخواری، کودکی و بلوغ تقسیم کنیم. به طور خلاصه در این نوشتار، علایم اگزمای سرشتی در سنین مختلف را شناختیم و به عوامل تشدید کننده و نقش غذا دراین بیماری اشاره کردیم.

مثلاً تخم مرغ، شیر گاو، مصرف ماهی، آجیل یا مواد غذایی حاوی مواد افزودنی و رنگی می‌توانند باعث تشدید اگزمای سرشتی و خارش بشوند. اگر سوالی در ذهن شما بوده که بعد از خواندن این مقاله هنوز پاسخ داده نشده است، لطفاً آن را در قسمت پایین بنویسید. در مرحله دوم یا مرحله کودکی ضایعات پوسته دار، قرمز رنگ و خارش دار اغلب در ناحیه گردن، آرنج و زانو ظاهر می شوند. پاسخ سوال شما به ایمیل شما ارسال می‌شود و پرسش و پاسخ شما بدون ذکر نام شما به مقاله اضافه خواهد شد. در دوران شیرخوارگی ضایعات قرمزرنگ، دلمه دار و خارش اغلب روی گونه‌های شیر خواران ایجاد می‌شود. اصولاً اگزما به معنای التهاب پوست است و معمولاً با قرمزی، پوسته پوسته شدن و خارش پوست همراه است.

 

انواع اگزما

اما آنچه کودک مبتلا به بیماری اگزمای آتوپیک را بیش از هر چیز آزار  می‌دهد خارش و تحریک پذیری شدید پوست است طوری که ممکن است کودک دایما در حال خاراندن خود بوده و حتی شب به هنگام خواب نیز آسایش نداشته باشد. از علائم بیماری اگزمای آستئاتوتیک میتوان به قرمزی و تورم پوست، تاول‌های کوچک و پر از مایع، خارش به ویژه در هنگام شب و ضخیم شدن پوست در نتیجه خاراندن مداوم اشاره کرد. در این نوع درماتیت، پوست بر اثر مواد سمی تولیدشده توسط مخمر مالاسزیا (که بر روی پوست سر، صورت و گاهی اوقات درجاهای دیگر زندگی می‌کنند) ملتهب و پوسته پوسته می‌شود. تماس مستقیم با یک ماده تحریک کننده یا بروز یک واکنش آلرژی نسبت به ماده می‌تواند باعث این نوع از بیماری اگزما که به آن اصطلاحا درماتیت تماسی گفته می‌شود، گردد.

در اگزمای سکه‌ای، لکه‌هایی به شکل سکه بر روی پوست بازوها و ران پاها ایجاد می‌شوند که خارش‌دار بوده و ممکن است ترشح داشته و پوسته پوسته یا تاول‌دار شود. علت اصلی این اختلال، شناخته نشده، اما ممکن است به دلیل عملکرد سیستم ایمنی بدن باشد، به نظر می‌رسد عوامل ژنتیکی و ارثی در این خصوص نقش مهمی ایفا می‌کنند. علاوه بر این‌ها پوست مبتلایان به بیماری اگزمای آتوپیک بسیار بیشتر از سایرین مستعد عفونت‌های جلدی به خصوص با استافیلوکوک اوریوس می‌باشد. کلاه گهواره یک بیماری پوستی بی‌ضرر روی پوست سر نوزاد است که به صورت لکه‌های پوسته‌دار زردرنگ احاطه شده با بثورات قرمز ظاهر می‌شود.

همانطور که از نامش مشخص است، درماتیت پوشک زمانی رخ می‌دهد که بثورات روی هر قسمتی از پوست نوزاد که با پوشک پوشانده شده است، ظاهر شود. تاول‌های متعدد و کوچکی ایجاد می‌شوند که گاهی اوقات این تاول‌ها به هم متصل شده و تاول بزرگی را تشکیل می‌دهد، که ترشح می‌کند. بعضی از انواع بیماری اگزما بخاطر بعضی عوامل ایجاد می‌شوند، اما بعضی دیگر از آن‌ها بدون هیچ علت شناخته شده‌ای بروز می‌کنند. قرمزی، خارش و سوزش در مناطقی از پوست است که در تماس با مواد آلرژی زا، اسیدها، مواد پاک کننده و یا دیگر مواد قرار گرفته‌اند. نوعی بیماری اگزمای مزمن که عموماً در قسمت داخلی ساق پاها بروز می‌کند، و در اثر مشکلات گردش خون و واریس ایجاد می‌شود.

 

همه آنچه باید درباره اگزما بدانیم

وی ‌با ‌بیان ‌اینکه ‌اگزما ‌یک ‌بیماری ‌مزمن ‌است ‌که ‌ژنتیک ‌و محیط در ایجاد آن دخالت دارد، افزود: بیماری اگزما به ‌صورت قرمز شدن، پوسته ریزی ‌و خارش در نقاط مختلف پوست ظاهر می‌شود، معمولا زمینه اصلی بروز آن خشکی پوست ‌است ‌و گاهی هم امکان دارد، لکه‌های اگزمایی ‌دانه‌های آبکی ‌خارش دار در سطح پوست ایجاد کند ‌که ‌بیماران از بروز آن، ترکیدن ‌و خیس شدن شکایت دارند ‌و فکر می‌کنند که علائم عفونی است درحالی که این موارد جزء علائم التهابی اگزما محسوب می ‌شود. وی با اشاره به اینکه تمام مواد محرک مانند عطر و مواد آرایشی باعث تشدید اگزما می‌شوند، در بین بیماران پوستی بایستی استفاده از مواد آرایشی قطع شود، اظهار کرد: علاوه بر مواد محرک دوری از نگهداری حیوانات خانگی هم توصیه می‌شود حیواناتی مانند خوکچه هندی، سگ و گربه که پشم و پرز زیادی دارند، به دلیل ذرات معلقی که از سطح بدنشان در فضا پخش می کنند باعث تشدید بیماری اگزما می شوند، به خصوص در بین اطفالی که اگزما وجود دارد باید حیوانات خانگی را از آنها دور کرد.

ادیبی ‌با ‌بیان اینکه بیماری اگزما ‌و بیماری‌های پسوریازیس بیماری‌های مزمن هستند، افزود: باید ‌عوامل مختلف زمینه‌ای ‌که باعث تشدید این بیماری‌ها می‌شود را حذف کرد، اگر ماهیت بیماری پسوریازیس ‌باشد معمولا با مصرف داروهای موضعی کنترل می ‌شود اما نباید زیاد به پوست ضربه وارد شود؛ این بیماری طولانی مدت بوده ‌و تشخیص قطعی آن بر اساس بیوپسی ‌یا نمونه برداری است. پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان معتقد است ماهیت اصلی اگزما مزمن بودن آن است و بهبودی به طور کامل وجود ندارد، اگزما نوعی حساسیت است و در حضور بعضی از عوامل تشدید و با وجود بعضی از عوامل هم تخفیف می‌یابد با توجه به اینکه نمی‌توان عوامل محیطی را به طور کامل حذف کرد، بنابراین اگزما هم حذف نمی‌شود و ماهیت مزمنی دارد و می‌توان علائم آن را کنترل کرد.

پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، گفت: شایع‌ترین ‌نوع اگزما سرشتی ‌(آتوپی) است ‌و ژنتیک در ایجاد آن نقش موثری دارد، با ‌توجه ‌به اینکه پروتئین‌های ‌سطحی پوست ‌لایه محافظ ‌پوست را تشکیل می‌دهند ‌و هنگامی ‌که ‌به ‌صورت ژنتیکی به درستی ‌تشکیل نشود ‌و نقص اتصالی داشته باشند ممکن است ‌در ایجاد اگزما ‌پوستی ‌نقش داشته باشد. وی تاکید کرد: همچنین ضروری است فعالیت‌های فرد کنترل شود، فرد مبتلا از انجام ورزش‌های سنگین و تعریق زیاد و استفاده از استخرهای شنا حاوی کلر زیاد امتناع کند، همچنین فرد مبتلا از انجام استحمام طولانی مدت خودداری کرده و از استرس و آلاینده های محیطی و دود که باعث تشدید بیماری اگزما می شود، دوری کنند.

 

اگزما و درمان آن

اگر دچار اگزمای پوستی هستید و می خواهید با راه های درمانی آن آشنا شوید و یا می خواهید در مورد این بیماری اطلاعاتی بدست آوردید و یا قبلا دچار اگزما شده اید و می خواهید از بروز مجدد آن جلوگیری کنید پیشنهاد می کنیم این مقاله را مطالعه کنید تا با شناخت این بیماری، علائم و عوامل ایجاد آن، از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید. برای تشخیص اگزما پوستی ، پزشک، سوابق بیماری و پزشکی بیمار را بررسی می کند و معاینات کاملی از نواحی که احتمال می رود مبتلا به اگزما شده باشد انجام می دهد و آزمایشاتی را جهت تشخیص اگزما برای بیمار تجویز می کند. واکنش سیستم ایمنی بدن به عوامل محرک در اثر عواملی مانند استرس، تغذیه نامناسب و… که سبب ایجاد التهاب خارش، قرمزی، تاول، تورم، برجستگی و… در پوست می گردد اگزما نام دارد و نوعی بیماری پوستی محسوب می شود.

علت اصلی ایجاد اگزما نامشخص است ولی پزشکان بر این باور هستند که اگزمای پوستی در اثر واکنش بیش از حدسیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل ناشناخته و محرک می باشد. استفاده از داروهای خوراکی، تزریقی، موضعی و پمادهای تجویز شده توسط متخصص پوست خوب، تغییر سبک زندگی می تواند در درمان اگزما بسیار موثر باشد. مهم ترین علت ایجاد اگزما پوستی ، استفاده از مواد حساسیت زا و آلرژی زا می باشد که اجتناب از آن ها، در درمان اگزما بسیار موثر می باشد. برای درمان اگزما درماتیت تماسی، با شناختن عامل آلرژی زا و اجتناب از آن،می توان درمان را بهبود بخشید. پوستی که مبتلا به اگزما شده است امکان دارد دچار تراوش مایع، پوسته ریزی، بلند شدن پوست یا تاول گردد.

شیوع اگزمای نامولار درفصل زمستان و در میان دختران جوان و زنان سنین بین 30 تا 60 سال شایع تر می باشد. اگزما، واگیردار و خطرناک نیست و از عارضه های شایع در میان افراد محسوب می گردد. درمان اگزما به عواملی مانند شدت اگزما و نوع آن بستگی دارد. ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

منبع