سفارش تبلیغ
صبا ویژن

برگها - علت تغییر رنگ برگها

علت تغییر رنگ برگها

در پاییز هنگامی که هوای سرد موجب کاهش فرآیند های حیاتی می گردد فعالیت برگ به پایان می رسد،‌به بیان ساده تر اینکه اجزاء دستگاه کارخانه برگ پیاده می شوند، کلروفیل به مواد متنوعی که از آنها ترکیب یافته تجزیه می شود و مواد غذایی قابل دسترس به منظور ذخیره سازی برای استفاده در بهار به تنه درخت منتقل می گردد و آنچه که در حفره های سلولی برگها باقی می ماند نوعی ماده آبکی است که در آن مقداری قطرات چربی،‌بلور و تعداد معدودی اجسام زرد رنگ که به شدت نور را منکسر می سازند مشاهده می شوند که عامل زرد شدن رنگ برگها در پاییز به شمار می روند. ساخت مواد غذایی توسط سلولهای ریز بی شمار برگ، که متعلق به بافت سننتزی مزوفیل که میان دو بشره زبرین و زیرین برگ است، و بعضی اوقات این بافت کلرانشیم نامیده می شود صورت می گیرد، زیرا سلولهای این بافت دارای کلروپلاستهای بی شمار است که این کلروپلاستها حاوی اجسام سبز کوچکی می باشند که کلروفیل نام دارند و رنگ برگ را موجب می گردند و در میان سلولهای فتوسنتزی برگ رگبرگهای بی شماری قرار گرفته که از سلولهای آوند چوبی و آبکش تشکیل یافته است که آب و مواد معدنی را به درون برگ آورده، فرآورده های فتوسنتزی را به خارج از آن هدایت می کند.

ذهن خیال برخی از مردم هند علت آن را شکار (دب اکبر) توسط شکارچیان آسمانی می پندارند، بدین معنا که خون شکار بر روی درختان جنگل چکیده و بسیاری از برگها را به رنگ قرمز درآورده است و برگهای درختان دیگر نیز براثر چربیی که به هنگام پخت گوشت آن توسط شکارچیان بر روی درختان پاشیده شده به رنگ زرد درآمده اند ولی حقیقت امر این است که فرآیندهای شیمیایی که به هنگام آماده شدن گیاه برای فصول زمستان در آن به وقوع می پیوندند تغییر رنگ برگها را باعث می گردند. اگر مشتی از این خاک تیره رنگ را بررسی کنید مشاهده خواهید کرد که حتی در یک دوره خشکسالی مرطوب تر و نرمتر از خاکهای زمینهای اطراف می باشد (هوموس جاذب الرطوبه) به هر حال اگر اجازه داده شود که آتش در داخل جنگل پیشروی نماید و برگها بسوزند ارزشمندترین عناصر تقویت کننده براثر حرارت تبدیل به گاز می شوند و به هوا می روند و هوموس با ارزش تخریب می گردد.

 

علت تغییر رنگ برگ درختان در پاییز چیست؟

چرا برگ درختان در پاییز زرد و قرمز می‌شود؟! “یارمو هولوپانین” از دانشگاه کوپیو در فنلاند تئوری جدیدی را در مجله علمی “نیو فیتولوژیست” منتشر کرده است که نشان می دهد تغییرات آب و هوایی و مهاجرتهای بزرگی که میلیونها سال قبل زمین را دگرگون کرده اند علت اصلی رنگهای متفاوت برگهای درختان در مناطق مختلف دنیا است. زمین در مسیر بیضی شکلی به دور خورشید در حال چرخش است و به صورت همزمان حول مداری که نسبت به سطح مداری اش شیب دار است نیز در حرکت است اما با وجود این شیب باز هم نیم کره های مختلف زمین در طول سال قادر به دریافت نور خورشید هستند اما تغییر آن شدت یا تابش فصل های بهار، تابستان، پاییز و زمستان را رقم می زند.

در بهار و تابستان درختان برگ‌ریز ( درختانی که برگ‌های خود را زمستان از دست می‌دهند) برگ‌هایی درمی‌آورند که به‌عنوان کارخانه‌ی غذای آن‌ها در این فصل عمل می‌کنند و برگ‌ها دارای کلروفیل یا سبزینه هستند ، ماده‌ای شیمیایی که رنگ سبز به برگ‌ها می‌دهد و غذای موردنیاز درخت را می‌سازد. در آمریکای شمالی و آسیای شرقی، سلسله جبالی که در جهت شمال به جنوب امتداد می یافتند این امکان را فراهم می‌کردند که گیاهان و حیوانات از عرضهای جغرافیایی پایین تر به عرضهای جغرافیایی بالاتر مهاجرت کنند و به این ترتیب توانستند از مناطق پوشیده از یخ عصرهای یخبندان خارج شوند.

تغییرات متابولیسمی سبب تجزیه و تحلیل دیواره سلولی می شود تا سلول ها بدین طریق بتوانند از یکدیگر جدا شده و در نهایت اتصال آوندی شکسته می شود تا برگ ها بتوانند با وزش باد یا سنگینی برگ از درخت افتاده و فصل برگ ریزان آغاز شود. در این فصل دیگر فعالیت برگ به پایان رسیده و کلروفیل که تغییر رنگ برگ درختان را برعهده دارد به مواد متنوعی که از آنها ترکیب شده، تجزیه یافته و مواد غذایی را برای استفاده در بهار به تنه درختان منتقل می کند. استفاده از برگ ها نه تنها باعث تغذیه درختان می شود بلکه به دلیل دارا بودن مواد ذکر شده می تواند در فصل تابستان یا زمستان به یاری درختان نیز بشتابد و آنها را از دماهای مختلف حفظ کند.

 

علت تغییر رنگ برگ درختان در پاییز

ساخت مواد غذایی توسط سلولهای ریز بی شمار برگ، که متعلق به بافت سنتزی مزوفیل که میان دو بشره زبرین و زیرین برگ است، و بعضی اوقات این بافت کلرانشیم نامیده می شود صورت می گیرد، زیرا سلولهای این بافت دارای کلروپلاستهای بی شمار است که این کلروپلاستها حاوی اجسام سبز کوچکی می باشند که کلروفیل نام دارند و رنگ برگ را موجب می گردند. منشاء تفاوت رنگ برگ درختان در پاییز "یارمو هولوپانین" از دانشگاه کوپیو در فنلاند تئوری جدیدی را در مجله علمی "نیو فیتولوژیست" منتشر کرده است که نشان می دهد تغییرات آب و هوایی و مهاجرتهای بزرگی که میلیونها سال قبل زمین را دگرگون کرده اند علت اصلی رنگهای متفاوت برگهای درختان در مناطق مختلف دنیا است.

رگبرگهای مزبور نهایتا به رگبرگ اصلی متصل می شوند که پس از عبور از دمبرگ به سیستم آوندی اصلی گیاه می پیوندند کلروفیلها غذا را برای گیاه از طریق ترکیب نمودن کربن به دست آمده از هوا، با هیدروژن، اکسیژن و مواد معدنی گوناگون موجود در آب و طی فرآیند فتوسنتز یا نورساخت فراهم می کنند. در آمریکای شمالی و آسیای شرقی، سلسله جبالی که در جهت شمال به جنوب امتداد می یافتند این امکان را فراهم می کردند که گیاهان و حیوانات از عرضهای جغرافیایی پایین تر به عرضهای جغرافیایی بالاتر مهاجرت کنند و به این ترتیب توانستند از مناطق پوشیده از یخ عصرهای یخبندان خارج شوند. آنچه که در حفره های سلولی برگها باقی می ماند نوعی ماده آبکی است که در آن مقداری قطرات چربی، بلور و تعداد معدودی اجسام زرد رنگ که به شدت نور را منکسر می سازند مشاهده می شوند که عامل زرد شدن رنگ برگها در پاییز به شمار می روند.

به بیان ساده تر اینکه اجزای دستگاه کارخانه برگ پیاده می شوند، کلروفیل به مواد متنوعی که از آنها ترکیب یافته تجزیه می شود و مواد غذایی قابل دسترس به منظور ذخیره سازی برای استفاده در بهار به تنه درخت منتقل می گردد. در میان سلولهای فتوسنتزی برگ رگبرگهای بی شماری قرار گرفته که از سلولهای آوند چوبی و آبکش تشکیل یافته است که آب و مواد معدنی را به درون برگ آورده، فرآورده های فتوسنتزی را به خارج از آن هدایت می کند. علت علمی تغییر رنگ برگها ولی حقیقت امر این است که فرآیندهای شیمیایی که به هنگام آماده شدن گیاه برای فصول زمستان در آن به وقوع می پیوندند تغییر رنگ برگها را باعث می گردند.

 

علت علمی تغییر رنگ و ریزش برگهای درختان در پاییز

با این حال برگ های خشک و قهوه ای درختان بلوط و چند گونه دیگر ممکن است بر روی خود درخت بمانند تا زمانی که رشد دوباره در فصل بهار شروع شود و در جنوب، جایی که زمستان ها معتدل است، برخی از درختان - همیشه سبز هستند؛ یعنی برگ ها در طول زمستان بر روی خود درختان می مانند و رنگ سبزشان را حفظ می کنند. اما همانطور که در این بخش از گوناگون نمناک گفته ایم در پاییز، به دلیل تغییرات در طول روز و دما ، برگ ها روند تولید مواد غذایی خود را متوقف می کنند و کلروفیل قطع می شود و رنگ سبز ناپدید می شود و رنگ زرد مایل به نارنجی قابل رویت می شود و برگ ها بخشی از شکوه پاییزی خود را نشان می دهند.

همراه با رنگدانه های سبز ، رنگدانه های نارنجی و زرد، کاروتن ها و رنگ های زانتیوفیلی نیز وجود دارند که به عنوان مثال رنگ نارنجی را به هویج می دهد و در بیشتر سال این رنگ ها با مقدار زیادی رنگ سبز پوشانده می شوند. با این حال ، یخ بندان زودرس باعث کمرنگ شدن رنگ قرمز خواهد شد و روز های بارانی یا ابری شدت رنگ های پاییزی را افزایش می دهند و بهترین زمان برای لذت بردن از رنگ پاییزی در روزهای صاف، خشک و خنک است ( نه یخبندان ). برخی از ترکیب ها باعث ایجاد رنگ های پاییزی مایل به قرمز و بنفش درختان می شوند مانند درخت داگ وود و سماق ها، در حالی که برخی دیگر رنگ نارنجی درخشانی را به خود می گیرند.

این ماده شیمیایی فوق العاده نور خورشید را انرژی مورد استفاده درتبدیل دی اکسید کربن و آب به کربوهیدرات هایی مانند قندها و نشاسته ، جذب می کند. در نقطه ای که ساقه برگ به درخت متصل می شود، یک لایه ویژه از سلول ها رشد می کنند و به تدریج بافت هایی که از برگ ها حمایت می کنند، را جدا می کنند. رنگ های ترکیب از قرمز، ارغوانی، نارنجی و زرد ناشی از فرایندهای شیمیایی هستند که در هنگام تغییر فصل از تابستان به زمستان رخ می دهد. در همان زمان تغییرات شیمیایی دیگری ممکن است رخ دهد که رنگ های بیشتری از طریق توسعه رنگدانه ها تشکیل می شوند ، رنگ هایی از قرمز. درختان برگ سوزنی یا مشابه آن ها در طول سال سبز یا مایل به سبز می مانند و هر برگ ممکن است دو یا چهار سال یا بیشتر روی درخت بماند.

 

منبع