سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شکوفا - ویژگی افراد خود شکوفا

افراد خود شکوفا ، چه ویژگی هایی دارند ؟ ؛ بخش سوم

افراد خود شکوفا ، ساختار شخصیتی دموکراتیکی دارند ( آن ها مستبد نیستند ) ؛ این افراد به دنبال اعمال قدرت بر دیگران نیستند اما بدون این که تاریخ چه ی زندگی دیگران برای آن ها اهمیتی داشته باشد ، خود را با آن ها برابر فرض می کنند و نسبت به آن ها احساس هم دلی دارند. از آن جایی که تجربیات اولیه ، عمیقا شخصیت را شکل می دهد ، من نظرم این است که لانه ی تکامل یافته که SBHG فراهم می کند ، ” مشترکات فرهنگی ” را برای رشد شخصیت آرام ، اجتماعی و با فضیلت ارائه می دهد ( نار ویز ، 2014 ). افراد مستبد برای این که جهان بینی خود را حفظ کنند ، در مقابل تغییر ، مقاومت می کنند ، بلا تکلیفی را مدیریت و با استفاده از سخت گیری ها ، دیگران را تهدید می کنند ( به نقل از آبراهام مزلو ، 1970 ).

این خصوصیت در تقابل با شخصیت های استبدادی قرار دارد که دست کم بر تسلیم شدن دیگران در مقابل اقتدار ، ارزش ها و باورهای آن ها تأکید دارند و دیگران را با خشم خطاب قرار می دهند. افراد خود شکوفا افرادی کاملا اخلاقی هستند و در رفتارهای خود معیار های اخلاقی جریان دارد ، آن ها کار درست را انجام می دهند و از انجام کار های نا درست خود داری می کنند. در میان این افراد حس شوخ طبیعی جریان دارد که در آن اثری از خصومت ( به عنوان مثال خندیدن بر فردی که صدمه دیده است ) ، برتری جویی ( تحقیر افراد ) یا سر کشی نیست. افرادی که خود شکوفا هستند به دنبال تأیید یا هم ذات پنداری با فرهنگ خود نیستند – به عنوان مثال آن ها به صورت معمول ساز گاری کم تری در فرهنگ خود دارند.

  ، کم تر باز داری شده ، با محدودیت کم تر و در یک کلام کم تر محدود به فرهنگ و خود جوش تر ، طبیعی تر و انسانی تر ( صفحه ی 170 – 171 ). آن ها خود را از فرهنگ جدا کرده اند – ” آن ها ارزیابی می کنند ، مزه مزه می کنند و سپس تصمیم های خود را می گیرند ” ( ص 173 ). آن ها به وضعیت انسان ها – غرور ، تقلا ، جاه طلبی ، تلاش ها و بر نامه ریزی های انسان ها – با شوخ طبعی می نگرند. به این ترتیب آن ها انتظار دارند که دیگران هم در خوشی های آن ها سهیم باشند و میلی به اجبار آن ها ندارند. جالب این جا است که این افراد به صورت معمول دارای شخصیت و جهان بینی مشابهی در سر تا سر جهان هستند. آن ها مشهور هستند به این که از وظایف روزانه لذت می برند و در انجام آن ها بازی گوشی می کنند.

 

به گفته مازلو، انسان های خود شکوفا دائما در حال تجدید تجربیات هستند، بدین معنا که آن ها هر بار که با طلوع آفتاب یا یک گل و یا منظره ای زیبا مواجه می شوند، گویی برای اولین بار آن منظره را مشاهده کرده اند. به عنوان مثال ممکن است نیاز به عزت نفس برای برخی مهم تر از نیاز به عشق باشد و یا برای دیگری نیاز به خلاقیت نسبت به سایر نیازها در اولیت قرار گیرد. تجربه اوج مهم ترین ویژگی افراد خودشکوفا به شمار می آید و به لحظاتی اشاره دارد که طی آن فرد با نوعی احساس وجد، هارمونی و تفکر عمیق مواجه می شود. گرچه نظریه مازلو به ظاهر انعطاف ناپذیر به نظر می رسد، اما خود مازلو اشاره می کند که برآورده سازی نیازها همواره از ترتیب مشخصی تبعیت نمی کند.

گرچه آن ها از قوانین و انتظارات اجتماعی تبعیت می کنند، با این حال تمایل دارند تا بر اساس افکار خود عمل کرده و از دیگران پیروی و تبعیت نکنند. آن ها در روابطشان به مراتب بیشتر از آن چه دیگران می توانند تصور کنند فرو می روند، عشق شدیدتری را ابراز می کنند و هویت می یابند. تمامی افرادی که آبراهام مازلو از آن ها به عنوان انسان های خودشکوفا یاد کرده است، وقوع مکرر تجربه اوج را گزارش کرده اند. مازلو همچنین دلسوزی برای دیگران و نوع دوستی و همین طور تعداد کم دوستان نزدیک را نیز از ویژگی های این افراد برشمرده است. این افراد گرچه از مشارکت با دیگران لذت می برند، اما به زمانی برای تمرکز بر پتانسیل های فردی و رشد آن ها نیاز دارند.

افراد خودشکوفا به مسائل و مشکلات دیگران و دنیای اطرافشان حساس هستند و تلاش می کنند تا این مشکلات را برطرف کنند. آبراهام مازلو در نظریه سلسله مراتب نیازهای خود، برخی از مهم ترین ویژگی های افراد خودشکوفا را نیز برشمرده است:. آن ها شوخ طبعی بسیاری دارند، با این حال این شوخ طبعی به معنای به سخره گرفتن دیگران و یا خصومت نیست. افراد خودشکوفا به طبیعت برابر انسان ها اعتقاد دارند که هر کس حق بیان اعتقاداتش را دارد. در طی فرایند خودشکوفایی فرد بیشتر و بیشتر به آن چه هست یا می تواند باشد نزدیک می شود. در واقع خوشکوفایی، تمایل برای تکمیل خود، یا شکوفاسازی پتانسیل های فرد است.

افراد خودشکوفا ادراکی واقع گرایانه از خود، دیگران و دنیای اطراف خود دارند.

ویژگی‌های افراد خودشکوفا

مزلو می گوید پس از مطالعه در مورد گلایه های پست، گلایه های عالی و گلایه های ماورایی همگی نشانگر این هستند که اگر می توانستیم مواهبمان را چنان به شمار آوریم که افراد خود شکوفا می توانند و اگر می توانستیم احساس خرسندی مداوم داشته باشیم، این مواهب را در خود حفظ کنیم و قدر این احساس را بدانیم ، آنگاه زندگی می توانست پیشرفت بسیار وسیعی داشته باشد. آنها علیرغم خشم، ناشکیبایی و یا بی زاری اتفاقی، دارای احساس همسانی، همدردی و عطوفت عمیقی نسبت به انسان ها می باشند، به همین دلیل تمایل واقعی برای کمک به نژاد بشر را دارند چنانچه گویی همگی اعضای یک خانواده هستند؛ مانند احساس فرد نسبت به برادرانش، که حتی اگر گاهی پلید هم باشند به طور کلی توأم با عطوفت خواهد بود.

این افراد معمولاً دارای رسالتی در زندگی هستند و وظیفه ای برای انجام دادن دارند و این الزاماً کاری نیست که آن ها برای خودشان ترجیح دهند یا انتخاب کنند، بلکه کاری است که معمولاً نسبت به آن احساس مسئولیت می کنند. لذا برای چنین فردی هر غروب آفتابی می تواند به زیبایی اولین غروب باشد و هر گلی بعد از یک میلیون گل، دوست داشتنی باشد و هزارمین نوزاد به اندازه اولین نوزادی که دیده است برایش مخلوقی خارق العاده به شمار رود. افراد دارای کمبود انگیزش باید افراد دیگری را در کنار خود داشته باشند چون اکثر رضامندی های نیاز اساسی آن ها (محبت، ایمنی، احترام، حیثیت و تعلق) می تواند تنها از طریق سایر انسانها حاصل آید.

افراد خودشکوفا این توانایی شگفت آور را دارند که بارها و بارها به گونه ای تازه، در کمال صداقت، خوبی های اساسی زندگی را با احترام، لذت، شگفتی و حتی با شعف تحسین کنند. اگر دیدگاه انسان به حد کافی کلی نباشد، و بستر ذهن به حد کافی گسترده نباشد آن گاه انسان نمی تواند این احساس همسانی با نوع بشر را در یابد. هر چند که این تجربیات در نظر دیگران می تواند بی رنگ شده باشد این همان چیزی است که “ویلسون”، آن را تازگی نام نهاده است. این عدم وابستگی به محیط به معنای استواری نسبی در برابر فشارها، ضربه ها، محرومیت ها و ناکامی ها و نظایر آن است. او سی سال پس از ازدواج هنوز از بخت خودش راضی است، و زیبایی همسرش هنگامی که شصت ساله است مایه حیرت او می شود.

 

خودشکوفایی چیست؟ ویژگی‌های افراد خودشکوفا چیست؟

ما تقریباً با توجه به نکاتی که خدمتتان عرض کردیم، اکنون یک آزمونی هم برای شما قرار می‌دهیم که با استفاده از این آزمون که مختصر و کوتاه است، می‌توانید متوجه شوید که آیا مسیر را درست حرکت می‌کنید یا خیر؟.

• دوم اینکه ممکن است با گذر زمان متوجه شوید که برخی از اهداف برای شما در طولانی‌مدت به نفعتان نخواهد بود و این‌یک نشانه برای این است که سرانجام خوبی در انتظار شما دررسیدن به این هدف نیست.

بسیاری از افراد هستند که به دنبال اهداف غیر ارزشمند می‌روند و وقتی با تلاش کردن به آن می‌رسند، به‌ظاهر موفق شده‌اند اما احساس رضایت درونی در آن‌ها جلوه نکرده است. اگر دررسیدن به اهدافتان حال خوشی ندارید و زمان برای شما در این راه سخت می‌گذرد، یا هدفتان اشتباه است یا اینکه مسیر را اشتباه طی می‌کنید.

 

ویژگیهای افراد خودشکوفا از نظر مازلو و راجرز و بررسی نقایص آنها

فهرست مطالب 1-6- تعریف نظری خود شکوفایی تعریف عملیاتی خود شکوفایی 2-1-24- تعریف خودشکوفایی 2-1-25- انتظار والدین از فرزندان 2-1-26- سلسله مراتب نیازهای انسان 2-1-27- ویژگیهای افراد خودشکوفا از نظر مازلو 2-1-28- ویژگیهای افراد خودشکوفا از نظر راجرز 2-1-29- نقایص افراد خودشکوفا 2-1-30- الگوی انسان سالم در اسلام 2-1-31- کارکرد خانواده بر عزت نفس فرزند 2-2- مروری بر تحقیقات مشابه 2-2-1- چکیده تحقیقات انجام شده در ایران 2-2-2- چکیده تحقیقات انجام شده در خارج ایران.  افراد خود شکوفا ممکن است دراثرتمرکز، علاقه توأم با شیفتگی وتمرکز شدید بریک مسأله یا پدیده ، دستخوش حواس پرتی وکج خلقی شوند وادب اجتماعی معمول خودشان را فراموش کنند درچنین شرایط آنها آماده اند  که بطور آشکارتری خودشان را نسبت به گفتگوهای دوستانه ، مکالمات شاد، شرکت درمهمانی ونظایرآن ذاتاً  بی علاقه نشان دهند ومی توانند کلام ورفتاری را به کاربرند که ممکن است برای دیگران اضطراب آور، تکان دهنده ، اهانت آمیزوآزاردهنده باشد.

اشتباهاتی ازقبیل ازدواج دراثرترحم ، درگیرشدن بیش ازحد با افراد، ملول وناشاد شدن  وبعد متأسف بودن ازآن ، اجازه دادن به اراذل که مدتی ازایشان سوء استفاده کنند و فداکاری بیش ازحد انسان کامل وجود ندارد! افرادی را می توان یافت که خوبند، به راستی خوبند در واقع افراد بزرگی به شمارمی روند. خودشکوفایی مزلو الگوی خودشکوفایی تعریف مفهومی خودشکوفایی تعریف عملیاتی خودشکوفایی خودشکوفایی سلسله مراتب پایان نامه خودشکوفایی تعریف خودشکوفایی در روانشناسی مولفه های خودشکوفایی شامل چیست؟.

حقیقت این است خلاقان ، پیامبران، خردمندان وآنها که انسان را به شگفتی وامی دارند درواقع وجود دارند   واین یقیناً می تواند ما را نسبت به آینده نوع بشرامیدوارکند، حتی اگرچنین افرادی نادرباشند وتعدادشان ازانگشتان دودست هم تجاوزنکند. پذیر همه تجارب ، گرایش به زندگی کامل درهرلحظه ازهستی ، داشتن توانایی هدایت خود بجای هدایت شدن براساش منطق ، عقاید وخواسته های دیگران ، احساس آزادی درعمل وتفکروبرخورداری از خلاقیت سطح بالا ازویژگیهای  افراد خود شکوفاست. خطایی که معمولاً داستانسرایان، شاعران ومقاله نویسان درمورد انسان شایسته مرتکب می شوند این است که  چنان او را خوب جلوه می دهند که ازاو یک آدمک می سازند بطوری که هیچ کس نمی خواهد شبیه او باشد.

 

منبع