بردار مکان - بردار مکان ، سرعت و شتاب
بردار شتاب متوسط با چه برداری هم جهت است
جسمی که در حال حرکت در یک مسیر دایرهای است، مانند یک ماهواره که در مدار زمین حرکت میکند، به دلیل تغییر جهت حرکت، شتاب دارد، اگرچه اندازه سرعت ممکن است ثابت باشد. وقتی که جسمی بهگونهای حرکت کند که تغییر جهت داشته باشد اما سرعت آن تغییر نکند، گفته میشود که تحت شتاب مرکزگرا (جانب مرکز) قرار گرفتهاست. (شتاب یک کمیت برداری است)[2] [3] بُعد شتاب L T -2 است و در سامانه? استاندارد بینالمللی یکاها ، یکای آن متر بر مجذور ثانیه است. 8- شیب خطی که نمودار مکان – زمان را در دو لحظه قطع می کند برابر ( سرعت متوسط – شتاب متوسط ) بین آن دو لحظه است. 3- در حرکت بدون تغییر جهت بر روی خط راست اندازه جابجایی انجام شده و مسافت پیموده شده باهم برابر است.
5- هرگاه متحرکی برروی خط راست حرکت کند سپس همان مسیر را روی خط راست برگردد تندی متوسط متحرک صفر است. از آنجایی که سرعت یک کمیّت برداری است، پس شتاب باید نشان دهنده? میزان تغییر بزرگی و جهت سرعت باشد. تغییر سرعت می تواند ناشی از تغییر اندازه و یا تغییر جهت ویا تغییر اندازه وتغییر جهت باهم باشد. در مبحث شتاب زاویه ای هم نسبت تغییرات سرعت زاویه ای به زمان این تغییرات را شتاب زاویه ای گویند. بردار شتاب لحظهای a جسمی که موقعیتش در زمان t بهوسیله (f(t نشان داده شده به صورت زیر میباشد. 9- در حرکت جسم روی مسیر خمیده بردارسرعت متحرک همواره بر( بردار شتاب – مسیرحرکت ) مماس است.
[1] در یک بُعددیگر ، شتاب عبارت است از میزان افزایش یا کاهش سرعت یک جسم در واحد زمان. فیزیک و مکانیک ، شتاب (به انگلیسی : Acceleration ) عبارت است از نسبت تغییرات سرعت به زمان. 7- شیب خط واصل بین دونقطه در نمودار مکان – زمان یک متحرک بیانگر سرعت لحظه ای آن است. 10- در حرکت یک بعدی بدون تغییر جهت مسافت طی شده ( برابر با – بزرگتر از ) جابجایی است. شتاب متوسط a جسمی که طی زمان t سرعتش از vi(سرعت اولیه) به vf(سرعت نهایی) تغییر میکند. 14- در حرکت ( تند شونده – کند شونده ) بر روی خط راست علامت شتاب وسرعت مخالف هم است. 12- شیب خط مماس بر نمودار مکان - زمان برابر ( شتاب لحظه ای – سرعت لحظه ای ) است.