نشانه های افسردگی زمستانی
نشانه های افسردگی زمستانی چیست؟
این افسردگی فصلی، بیشتر در فصل های کم نور سال یعنی پاییز و زمستان خودش را نشان می دهد و چون که پرش در زمستان است و کمش در پاییز به افسردگی زمستانه مشهور شده است وگرنه اگر بخواهد بیخ گلوی ذهنتان را بگیرد، دقیقا همین روزهای پاییز شروعش است، مخصوصا روزهای ابری تر و تاریک تر. این طرف آب را بعید میدانم اما آن طرف آب یک روش دقیق وجود دارد به نام «نوردرمانی» که ملت افسرده را در یک ساعات دقیق می نشانند روبروی یکسری منابع نوری با شدت دقیق و این را چندین روز تکرار می کنند تا ملت حالشان خوب شود. این افسردگی فصلی، بیشتر در فصل های کم نور سال یعنی پاییز و زمستان خودش را نشان می دهد و چون که پرش در زمستان است و کمش در پاییز به افسردگی زمستانه مشهور شده است.
همان روزهای انگشت شماری که اول صبح بیدار می شوید، اولین کاری که می کنید این باشد که پرده را بکشید تا همان نور کم رمق بیرون هم بیاید داخل و فضای خانه را عوض کند. قبل از هر چیز خدمتتان عرض شود که شما فکر نکنید اگر در زمستان یا پاییز مبتلا به افسردگی شدید، حتما افسردگی زمستانی دارید و به آب و هوا ربط دارد و اینها. خوبی اش این است که ما در یک کشور نیمه بیابانی زندگی می کنیم و حتی در زمستان تا دلتان بخواهد در مناطق کویری و جنوب کشورمان آفتاب پهن است روی زمین. نه، ممکن است شما همان افسردگی اتوکشیده را گرفته باشید و باید تشریف ببرید پیش روانشناس و ریشه هایش را دربیاورید و درمانش کنید.
مسافرت پاییزه و زمستانه را بگذارید توی برنامه تان و اگر در شهرهای کم نورزمستانی زندگی می کنید حتما مقصدتان جنوب یا کویر باشد. در خیلی از افسردگی ها اشتهای آدم کم می شود اما در افسردگی زمستانه اشتها زیاد می شود؛ مخصوصا به چیزهای شیرین پر از کربوهیدرات. افسرده های زمستانی فقط جسم به هم ریخته ای ندارند، آنها نمی توانند ذهنشان را مثل گذشته مرتب کنند و روی موضوعی تمرکز کنند. همانطور که گفتیم این احساس غمگینی، با آن احساس غمگینی که گاه و بیگاه سراغ همه ما می آید فرق دارد و خیلی شدیدتر است. پس لطفا از خانه بزنید بیرون و زیر آفتاب زمستانی که پشت ابرها قایم شده و به زورخودش را به شما می رساند قدم بزنید.
اگر دچار افسردگی زمستانی هستید این راهها را امتحان کنید
دکتر سویا بهمنی اختلال عاطفی فصلی(SAD) را نوعی افسردگی دانست و اظهار کرد: این نوع اختلال که آغاز و پایان آن مرتبط با فصل های سال است، به طور معمول از اواخر پاییز و اوایل زمستان آغاز می شود و در بهار و تابستان از بین می رود، دوره های افسردگی مرتبط با تابستان نیز ممکن است رخ دهند اما شیوع بسیار کمتری از دوره های زمستانی SAD دارند. وی با بیان اینکه زنان بیش از مردان در معرض این نوع افسردگی قرار می گیرند، افزود: زندگی در مناطق دور از خط استوا، سابقه خانوادگی مثبت افسردگی فصلی، سابقه افسردگی یا اختلال دوقطبی در فرد و یا سن پایین از جمله عوامل پرخطر در ابتلا به افسردگی زمستانی هستند.
وی با بیان اینکه در شرایط عادی و اتمام دوره شیوع بیماری کرونا، مسافرت از روش های خودیاری برای اختلال عاطفی فصلی است، مطرح کرد: گوش دادن به آهنگ های شاد و با ریتم تند و نیز سپری کردن زمان بیشتری بیرون از منزل از دیگر روش های خودیاری این اختلال فصلی است. این متخصص اعصاب و روان به چهار نوع درمان اصلی SAD اشاره و خاطرنشان کرد: مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک، نوردرمانی، رواندرمانی و مصرف ویتامین D از جمله روش های اصلی درمان این نوع افسردگی است که به تنهایی یا به صورت ترکیبی استفاده می شود. وی با بیان اینکه اختلال عاطفی فصلی(SAD) به عنوان یک اختلال جداگانه درنظر گرفته نمی شود و در واقع نوعی افسردگی است، تصریح کرد: برای تشخیص SAD، افراد باید حداقل دو سال معیارهای کامل افسردگی اساسی، همزمان با فصول خاص سال را داشته باشند.
بهمنی به بیان علائم اختصاصی SAD یا همان افسردگی زمستانی پرداخت و مطرح کرد: خوابیدن بیش از حد، تغییرات اشتها، به ویژه ولع برای غذاهای پرکربوهیدرات، افزایش وزن، خستگی و یا کاهش انرژی از جمله علائم این نوع افسردگی هستند. وی با بیان اینکه مصرف ویتامین ها و فولیک اسید بدون نسخه پزشک نیز امکان پذیر است، افزود: ویتامین B12 و مکمل های ویتامینی در دُزهای بالا که ممکن است با دیگر داروها تداخل ایجاد کنند، بهتر است با مشورت پزشک مصرف شود. بهمنی به لزوم ورزش کردن در این دوران تأکید کرد و گفت: 35 دقیقه پیاده روی سریع و پنج بار در هفته و نیز استفاده از ورزش های تقویت کننده خلق زیر نور روشن، می تواند افسردگی خفیف تا متوسط را بهبود ببخشد.
افسردگی فصلی: علائم و نشانههای آن چیست و چگونه درمان میشود؟
اگر شما هم مثل بیشتر افراد مبتلا به این اختلال باشید، علائم شما در پاییز آغاز شده و تا ماههای فصل زمستان ادامه پیدا میکند، این علائم باعث پایین آمدن سطح انرژی فرد شده و باعث میشود که خلق و خوی فرد بسیار ناپایدار باشد. در برخی از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، فصل بهار و تابستان منجر به پدیدار شدن علائم شیدایی و یا دستکم نوع کمتر شدید شیدایی یا هیپومانیا (hypomania) شده و پاییز و زمستان زمانی برای شروع افسردگی است. برخی از داروهای گیاهی، مکملها، روشهای ارتباط ذهن – بدن برای کاهش شدت علائم افسردگی استفاده میشود، هرچند مشخص نیست که این درمانها تا چه حد در بهبود اختلال عاطفی فصلی موثر است.
از آنجایی که کناره گیری اجتماعی یکی از شایعترین نشانههای اختلال عاطفی فصلی است، پزشکان معتقدند که فاصله گذاری اجتماعی ممکن است خطر بروز این اختلال را در افراد مستعد بالاتر ببرد. لزوم مراجعه به پزشک زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که الگوی خواب و اشتهای فرد تغییر کرده، فرد برای آرام شدن به الکل روی آورده و یا مدام احساس ناامیدی داشته و در مورد خودکشی فکر کند. حتی با وجود ارزیابی کامل، گاهی تشخیص اختلال عاطفی فصلی برای پزشک یا روانشناس سخت میشود، چرا که علائم این نوع از اختلال با دیگر انواع اختلالات ذهنی یا افسردگی شباهتهایی دارد. اما اگر این حالت ادامه داشته و بر اثر آن فرد انگیزه لازم برای انجام کارهایی که پیش از این از انجام آنها لذت میبرده است را از دست بدهد، باید به پزشک مراجعه کند.
از داروهای ضد افسردگی رایج میتوان به بوپروپیون (bupropion) اشاره کرد که از بروز علائم افسردگی در افرادی با سابقه اختلال عاطفی فصلی تا حدود زیادی جلوگیری خواهد کرد. در نور درمانی که فتوتراپی هم خوانده میشود، فرد در فاصلهی چند متری یک جعبهی نوری نشسته و در اولین ساعات پس از بیداری هر روز در معرض تابش نور قرار خواهد گرفت. بیماری کووید 19 علاوه بر اثراتی که بر بدن میگذارد، باعث بروز تغییرات زیادی در زندگی افراد شده و برای عدهی زیادی موجب استرس فراوانی را ایجاد کرده است. این روزها شعار در خانه بمانید تا در امان باشید، بسیار شنیده میشود، ولی در خانه ماندن فضای امنی برای افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی ایجاد نمیکند.
علائم افسردگی زمستانی چیست، روش های درمان و مقابله با آن کدامند؟
نور درمانی یا فتوتراپی یکی از بهترین روش های درمان افسردگی پاییزی و زمستانی محسوب می شود، در این روش فرد باید در معرض نور خورشید یا یک جعبه ی نور روشن قرار گیرد تا با تغییر در سطح مواد شیمیایی مغز، افسردگی درمان شود. روان درمانی که توسط مشاوره روانشناس انجام می شود، می تواند به افراد کمک کند تا استرس خود را مدیریت کنند و با انجان ندادن کار هایی که باعث تشدید افسردگی فصلی می شوند، افسردگی پاییزی و زمستانی را درمان کنند. ورزش کنید : ورزش کردن به کاهش استرس و اضطراب کمک کرده و برای درمان افسردگی فصلی مفید می باشد، یوگا، مدیتیشن، دوچرخه سواری و شنا از ورزش های مفید برای درمان افسردگی هستند.
جعبه ی نور روشن یک جعبه حاوی لامپ معمولی با طول موج مختلف است که فرد هر روز صبح پس از بیدار شدن 30 دقیقه در معرض آن قرار می گیرد تا ریتم های روزانه بدن او تنظیم شود. افسردگی زمستانی در واقع نوعی افسردگی است که در آن فردی که در اکثر اوقات سال از شرایط روحی نرمال برخوردار است در پاییز و زمستان دچار عوارض افسردگی میشود. برنامه ریزی کنید : برای مسافرت کردن برنامه ریزی کنید، همچنین شما می توانید یک هدف خاص برای خود انتخاب کرده و برای رسیدن به آن برنامه ریزی کنید. تشخیص اختلال عاطفی فصلی که شامل افسردگی پاییزی و زمستانی هم می شود به کمک یک روانشناس یا روانپزشک و توسط تست افسردگی انجام می شود.
ما در این مقاله از سایت کوکا به طور کامل علایم، نشانه ها و راه های جلوگیری و درمان افسردگی زمستانی را برای شما گردآوری کرده ایم. گفته می شود که اگر فردی دو سال متوالی در فصل پاییز و زمستان دچار افسردگی شود، می توان گفت که به افسردگی زمستانی مبتلا شده است. یکی دیگر از روش هایی که می تواند به درمان افسردگی پاییزی و زمستانی کمک کند تغییر شیوه زندگی است، به شما پیشنهاد می کنیم که :. بهتر است بدانید که افسردگی فصلی از دوران جوانی شورع می شود و زنان نسبت به مردان بیشتر به افسردگی زمستانی مبتلا می شوند. برای درمان برخی از افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی می توان از دارو های ضد افسردگی از جمله بوپروپیون استفاده می شود.
درمان افسردگی فصلی + تشخیص
طبیعی است که فرد بیمار بعضی از روزها احساس خوشایندی نداشته باشد اما بهتر است که این حال او خیلی ادامه نداشته باشد زیرا با ادامه طولانی این احساس در فرد بیمار،اراده و انگیزه ای که او پیش از این اختلال داشته را نیز از او میگیرد و فرد گوشه گیر و سست اراده تر میشود. به طور کلی به علائم و نشانه های اختلال عاطفی فصلی میتوان به احساس افسردگی افراد در بیشتر اوقات ، کاهش انرژی افراد ، از دست دادن امید و اراده ، اخلالاتی در خواب و اشتها ، از بین رفتن علاقه و اشتیاق افراد نسبت به کارهایشان و آشفتگی و خودکشی اشاره کرد. از جمله عواملی که میتوان به آن اشاره کرد،پایین آمدن سطح نور خورشید و کاهش تابش نور خورشید در پاییز و زمستان است به همین علت است که شیوع این نوع اختلال در این فصل بیشتر است زیرا باعث اختلال عملکرد ساعت زیستی در بدن افراد و در نتیجه افسردگی میشود.
رایحه درمانی یا آروماتراپی نیز میتواند به افرادی که دچار افسردگی فصلی هستند،کمک زیادی کند چرا که اسانس ها قابلیت تأثیرگذاری بر نقطه ای از مغز که میتواند رفتار و عادات و ساعت بدن را کنترل کند را دارند. توصیه میشود که بیمار حتما با تجویز پزشک دارو مصرف کنند و خودسرانه دارویی مصرف نکند چرا که هر دارویی عوارض خود را دارد و ممکن است دکتر پیش از علائم سالانه فرد و یا بعد از بین رفتن علائم دارو تجویز کند. در مشاوره افسردگی شیوه ای به نام فعالسازی رفتاری نیز بکار میرود که هدف آن فعالسازی رفتارهایی است که باعث میشود فرد با اشتیاق بیشتری کارهایش را انجام دهد و انجام کارها برایش لذت بخش تر شود.
در پاییز و زمستان شبها طولانی تر و بلندتر هستند و ملاتونین بیشتری در بدن تولید میشود که نتیجه آن کسلی و خواب آلودگی است و این یکی از دیگر دلایل شیوع این نوع افسردگی در پاییز و زمستان است. در این مرحله پزشک یا روان شناس از فرد بیمار میخواهد که به یک پرسشنامه پاسخ دهد و پزشک با توجه به پاسخ فرد بیمار میتواند تعیین کند که فرد واقعا دچار اختلال عاطفی فصلی شده است یا خیر. برخی از مطالعات نشان داده است که مصرف ویتامینD اندازه نور درمانی مؤثر بوده و برخی دیگر از پژوهش ها و بررسی ها نشان داده است که مصرف ویتامینD هیج تأثیری بر اختلال عاطفی فصلی ندارد. و آخرین راه حل برای تشخیص این نوع اختلال استفاده از نسخه پنجم تشخیصی و آماری اختلال های روانی(Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ) است که توسط انجمن روانپزشکی آمریکا مطرح شده است.
افسردگی فصلی (SAD) : نشانه ها، علل و روش درمان
البته هنوز اثربخشی این روش درمانی کاملا تایید نشده هر چند برخی از تحقیقات درباره اثرات مثبت مصرف این ویتامین در بهبود افسردگی فصلی به نتایج مثبتی رسیده اند. کم خوابی، افزایش وزن و بدخلقی هم که از دیگر نشانه های این اختلال هستند ممکن است به خاطر مشکلات هورمونی باشد و به تغییرات فصلی ربطی نداشته باشد. روانشناس به شما روش هایی برای فعالیت بیشتر و داشتن احساس بهتر آموزش می دهد و افکاری که موجب ایجاد احساس بد در شما می شود را اصلاح می کند. پزشکان معتقدند که کمتر شدن نور خورشید، می تواند روی نحوه ی تولید و استفاده ی مغز از مواد شیمیایی خاصی اثر بگذارد و آن را تغییر دهد.
این داروهای برخی عوارض جانبی از جمله خشکی دهان، تهوع، مشکلات خواب، سرگیجه، سردرد و مشکلات جنسی را ممکن است برای شما ایجاد کنند. اما اگر این ناراحتی، بدون هیچ دلیل مشخصی، روزها و هفته ها ادامه پیدا کند، شاید بهتر است به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید. هر کسی ممکن است به این اختلال دچار شود اما افرادی که سابقه ی افسردگی در خانواده و یا گذشته خود داشته باشند بیشتر است. به خصوص اگر افسردگی شما باعث می شود فکر آسیب زدن به خودتان را داشته باشید، حتما با درمانگرتان درباره ی آن صحبت کنید. میزان دارو در افراد مختلف متفاوت است و ممکن است نیاز باشد داروهای مختلفی را امتحان کنید تا به نتیجه لازم برسید.
استفاده از برخی از لامپ ها می تواند جایگزینی برای نور خورشید که در طول ماه های زمستان کمتر می شود، باشد. برخی از داروهای به افزایش تولید سروتونین در مغز کمک می کند و موجب بهبود خلق و خواب شما کمک می شود. این زمان ها معمولا اواخر پاییز و اوایل زمستان هستند که نور خوشید کمتر و روزها کوتاه تر می شود. روان درمانگر می تواند به شما در شناخت الگوهای منفی تفکری که خلق شما را پایین می آورند، کمک کند. ممکن است کمتر شدن ساعات روشنایی منجر به بالا رفتن سطح ملاتونین و کمتر شدن سطح سرتونین مغز شود. ممکن است تمرکز کردن، خوابیدن و یا لذت بردن از کارهایی که دوست دارید برای شما سخت باشد.
معاونت غذا و دارو
به نقل از روابط عمومی معاونت غذا و دارو اراک، این طبیعی است که طی ماههای سرد سال کمی احساس اندوه و بیحوصلگی کنیم چون به هر حال مدت زمان بیشتری در خانهایم و هوا هم زودتر تاریک میشود؛ اما یک افسردگی فصلی کامل فراتر از این است و واقعا نوعی افسردگی محسوب میشود. شاید نتوانید از اولین اپیزود افسردگی فصلی در همان ابتدا پیشگیری نمایید اما به محض اینکه تشخیص این اختلال داده شد میتوانید اقداماتی انجام دهید تا علائمتان برنگردند: بیرون بروید: هر روز بیرون بروید، حتی اگر هوا ابری است. از آنجایی که نور خورشید به بدن ما کمک میکند تا ویتامین D بسازد، کمتر در معرض نور خورشید قرار گرفتن در فصول سرد میتواند موجب کمبود ویتامین D شود و این تغییر هم میتواند بر سطح سروتونین و خلق و خو اثر بگذارد.
از آنجایی که نور خورشید به بدن ما کمک میکند تا ویتامین D بسازد، کمتر در معرض نور خورشید قرار گرفتن در فصول سرد میتواند موجب کمبود ویتامین D شود و این تغییر هم میتواند بر سطح سروتونین و خلق و خو اثر بگذارد. اگر متوجه بروز علائم شدید دست به کار شوید؛ داشتن برنامهای که سرتان را مدام با فعالیتهایی گرم کند فرصتی به شما نمیدهد که خودتان را در خانه حبس کنید و بیکار بمانید. روانپزشک یا روانشناس با شما در مورد علائمتان صحبت میکند و طبق الگوی علائمی که دارید تشخیص میدهد دچار افسردگی فصلی هستید یا درگیر اختلال روحی و روانی دیگری هستید. افسردگی فصلی معمولا بزرگسالان جوان را تحت تاثیر قرار میدهد و خانمها بیشتر از آقایان به آن مبتلا میشوند؛ اما دانشمندان هنوز دقیقا نمیدانند چرا.
رژیم غذایی متعادل داشته باشید، به اندازه کافی بخوابید، مرتب ورزش کنید، استرستان را مدیریت کنید و با درمانگر یا مشاورهتان حرف بزنید. حتی اگر احساس میکنید حوصله بیرون رفتن یا در جمع قرار گرفتن را ندارید، سعی کنید با دوستان یا افراد مورد علاقهتان ارتباط برقرار کنید. ممکن است دچار یک مشکل فیزیکی باشید که باعث افسردگیتان شده است؛ اما خیلی وقتها، افسردگی فصلی بخشی از یک مشکل پیچیدهتر روانی است. به برنامهی درمانیتان پایبند بمانید، اگر دارویی برایتان تجویز شده حتما مصرف کنید و اگر بهتر نشدید، پزشکتان را در جریان بگذارید. این ساعت درونی ما، تنظیم کنندهی خلق و خو، خواب و هورمونهاست و وقتی تغییر میکند، برای تنظیم خلق و خویمان به مشکل برمیخوریم.